Ścieki domowe przeważnie trafiają bezpośrednio do kanalizacji, a w przypadku mieszkańców domów niejednokrotnie również do szamb. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja w przypadku gastronomicznych lokali czy wytwórców artykułów żywnościowych. W tego typu miejscach często ścieki są zanieczyszczone rozmaitymi tłuszczami, jakich zgodnie z obowiązującymi przepisami nie można wylewać bezpośrednio. Tłuszcze znajdujące się w takich ściekach w niższej temperaturze twardnieją i zaczynają się osadzać na ścianach rur.
To z kolei zmniejsza przepływ, a w skrajnym przypadku może wręcz spowodować zatkanie wszystkiego i konieczność kosztowego przetykania. Dlatego też właściciel obiektu musi oczyścić takie ścieki, bo w innym wypadku narazi się na kary. Jeśli chodzi o tłuszcze do takiego czyszczenia stosuje się przeważnie specjalne separatory. Te urządzenia nie są skomplikowane w budowie, ale przez zastosowanie elementarnych fizycznych praw mają dużą skuteczność.
Sporą popularnością cieszą się separatory jednokomorowe, jakie łączą w sobie rolę separatora i osadnika. Montaż ich jest stosunkowo szybki i łatwy, potrzebują także dużo mniej powierzchni, niż pozostałe opcje. Komory na swoim spodzie zamontowaną mają specjalną przegrodę, służącą do zatrzymywana ciężkich zanieczyszczeń. Z kolei tłuszcz, z racji tego że ma mniejszą gęstość niż woda, gromadzi się na powierzchni ścieków znajdujących się w zbiorniku.
Odpływ jest umieszczony trochę poniżej lustra cieczy, przez co nic niepożądanego nie trafia do niego. Jednak z uwagi na to, że warstwa tłuszczu bez przerwy będzie rosnąć, to co parę tygodni potrzebny będzie serwis separatorów. W czasie takiego czyszczenia oceniony zostanie stan techniczny całego urządzenia, a także usunięte osady i tłuszcz przy pomocy specjalnych urządzeń. Takie czyszczenie separatorów zaleca się wykonywać przynajmniej raz na miesiąc, to będzie zależne od ilości ścieków i ich charakteru. Najlepiej na stałe podpisać umowę z jedną z firm, wtedy nie będzie problemów na przykład z terminami.
+Tekst Sponsorowany+