Separatory tłuszczu – jakimi rzeczami może grozić zaniedbanie systematycznego czyszczenia

Wszelakie restauracje i firmy zajmujące się przetwarzaniem żywności zaliczają się do obiektów generujących dużą ilość tłustych odpadów, a ich bezpieczne utylizowanie stanowi poważne wyzwanie. Zbyt rzadko wykonywane czyszczenie separatorów może doprowadzić do różnych nieplanowanych komplikacji, a ich skutki mogą odczuć nie tylko sami właściciele lokali. Korozja metalowych części instalacji przyspiesza się gwałtownie przy oddziaływaniu kwaśnych produktów powstających przy rozkładzie tłuszczów, a naprawa uszkodzonych elementów wiąże się ze sporymi nakładami finansowymi.

Reakcje chemiczne które zachodzą w nieczyszczonym separatorze mogą powodować tworzenie się siarkowodoru, a ten toksyczny, niebezpieczny gaz może stanowić zagrożenie dla pracowników serwisowych. Niewłaściwie działający separator nie będzie zatrzymywał frakcji tłuszczu, tworzących zatory w miejskiej kanalizacji, które mogą paraliżować infrastrukturę. Służby komunalne stosują specjalne kamery do monitorowania stanu kanalizacji, a zatory tłuszczowe umożliwiają identyfikację źródła powstałych zanieczyszczeń.

Wodociągowe firmy nakładają dodatkowe opłaty za przekroczenie norm zanieczyszczeń w ściekach, a wysokość takich kar może wielokrotnie przewyższać koszty regularnych serwisów używanego separatora. Temperatura wypuszczanych ścieków wzrasta w przypadku niedrożnego urządzenia, a cieplejsze ścieki szybciej ulegają procesom gnilnym i fermentacyjnym. Zatem jeżeli będzie się chciał uniknąć takich niespodziewanych sytuacji i ewentualnych kłopotów, to najlepszą opcją będzie regularny przegląd separatorów.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić